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Teach More, Test Less: Testing Transparency Reports FAQ 

 

Based on the concerns conveyed to the Commissioner surrounding the use of assessments, and in 

accordance with Section 1 of Subpart F of Chapter 56 of the Laws of 2014, the Commissioner 

directed the Office of Teacher and Leader Effectiveness to review each district’s/BOCES’ APPR 

plan to identify opportunities for districts/BOCES to act locally to ensure the minimum 

assessments necessary are used to inform effective decision making. As districts/BOCES just 

completed the second full year of APPR implementation, the Department encourages leaders to 

use the Testing Transparency Report to help review their currently approved APPR plan to 

identify modifications that would be approvable by the Department and result in less testing for 

students. The Department has consistently communicated that the amount of testing should be 

the minimum necessary to inform effective decision-making at the classroom, school, and 

district/BOCES level. 

 

Q1. What is the source of the data contained in the “Teach More, Test Less” Testing 

Transparency Report for my district/BOCES? 

 

A. The data contained in the report are a reflection of the approved version of each 

district’s/BOCES’ APPR plan as of June 5, 2014.  Course names and locally-developed 

assessments are listed according to the descriptions provided in Task 2, Task 3, and all 

related attachments found within the approved APPR plan. 

 

Q2. Will every district/BOCES receive the same letter? What will I find in the letters? 
 

A. Each district/BOCES will receive an individualized letter that analyzes all of the 

assessments used in their plan and addresses up to three different considerations. 

Accompanying the considerations outlined in the report are points of technical assistance, 

examples, and resources for districts/BOCES to use if they would like to proceed with 

reducing the amount of testing in their APPR plan. 

 

Q3. What are the three considerations found in the reports?  
 

A. The three considerations are as follows: 

1. Consideration One illustrates courses designated as using pre-assessments in 

the State Growth or Other Comparable Measures subcomponent and in the 

Locally Selected Measures subcomponent. 

2. Consideration Two illustrates the use of multiple assessments across the 

State Growth or Other Comparable Measures subcomponent and the Locally 

Selected Measures subcomponent. This Consideration only highlights courses 

where students are tested with a different assessment in each subcomponent.  

3. Consideration Three indicates where testing could further be reduced through 

the use of school- or BOCES-wide, group, or team measures. While 

districts/BOCES may already be using the same assessment for the State 

Growth or Other Comparable Measures subcomponent and the Locally 

Selected Measures subcomponent, or using school-wide measures with 

locally-developed or third party assessments for the Locally Selected 
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Measures subcomponent, there are further opportunities to reduce assessments 

through the use of school- or BOCES-wide, group, or team measures based on 

State/Regents assessments. 

 

Q4. Are there districts/BOCES that do not have any considerations reflected in their 

report?  
 

A. Yes, there are some districts/BOCES with APPR plans that do not rely on any pre-

assessments, do not rely on multiple assessments, and only use State/Regents assessments 

for the purposes of evaluation. For those districts/BOCES whose APPR plans do not 

reflect characteristics related to any of the three considerations, a letter will be sent that 

outlines the relevant legislation and acknowledges the assessment design contained in the 

APPR plan. 

 

Q5. How does NYSED determine whether my district/BOCES is using pre-assessments in a 

particular grade and subject? 

 

A. The use of pre-assessments is determined based on the general HEDI descriptions and 

related attachments that were submitted as part of your district’s/BOCES’ APPR plan. 

Certain rules were also applied when analyzing each APPR plan.  

 

For example, if a grade and subject uses a third-party assessment that is designed with a 

pre-to-post-test comparison model, the course is included in the pre-assessment analysis. 

For instance, if the STAR Reading Enterprise assessment is listed for grades 3-12 ELA in 

a district’s/BOCES’ APPR plan, then that grade and subject will be included in the “Use 

of Pre-Assessments” consideration table in the district’s/BOCES’ Testing Transparency 

Report because STAR relies on a pre-to-post-test comparison.  

 

Additionally, where districts/BOCES list the same assessments in both Tasks 2 and 3 for 

a particular grade and subject and the general HEDI description indicates that a pre-

assessment is administered, that grade and subject will only appear once in the “Use of 

Pre-Assessments” consideration in the Task Two table as it is understood that students 

are taking the assessment once. 

 

Q6. In Tasks 2.10 and 3.12, where districts/BOCES may list any additional courses that 

they offer, but the two lists of courses are not identical, how does NYSED align courses for 

inclusion in the consideration tables? 

 

A. NYSED will align courses listed in Task 2.10 with courses listed in Task 3.12 for the 

purpose of assessment comparison. To do this, a grouping of courses in one task will be 

aligned with each course contained in a list in the other task.  

 

For Example, Task 2.10 may contain a single listing for “All Other Courses K-5,” while 

Task 3.12 contains separate listings for “All Art Courses,” “All Music Courses,” and “All 

PE Courses.” In the Multiple Assessments consideration table, this would appear as “All 
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Other Courses K-5: Art,” “All Other Courses K-5: Music,” and “All Other Courses K-5: 

PE.”  

 

Please note that courses listed in Task 2 but not in Task 3, or vice versa, will not appear 

in the “Multiple Assessments” or “Use of School- or BOCES-wide, Group, or Team 

Measures” consideration tables, but will appear in the “Use of Pre-Assessments” 

consideration, as applicable. 

 

Q7.  Where should I submit specific questions about my Testing Transparency Report?  
 

A. Extensive information, including Task-by-Task Guidance and training modules, is 

available at the EngageNY website. Your BOCES can also be a valuable resource in 

answering APPR related questions.  Finally, specific questions about your APPR plan can 

be submitted directly to NYSED at educatoreval@mail.nysed.gov. 

 

Q8.  Is my district/BOCES required to make changes upon receipt of the Testing 

Transparency Report? Will there be an expedited process for any changes my 

district/BOCES determines it will make? 
 

A. If, after reviewing the Testing Transparency Report, a district/BOCES makes the decision 

locally to make adjustments to the assessments used in the State Growth or Other 

Comparable Measures subcomponent and/or the Locally Selected Measures 

subcomponent, the Expedited Material Change process is available for use. Information 

associated with this process, in addition to the form necessary to begin an Expedited 

Material Change, can be found at: http://www.engageny.org/regents-regulatory-changes-

subpart-30-2-expedited-materials-change-form. Districts and BOCES are not required to 

make any changes to their APPR plan. 

 

Q9. Do we have to do anything further with these reports?  
 

A. Yes. In accordance with Section 1 of Subpart F of Chapter 56 of the Laws of 2014, please 

note that all school districts are required to: 

 publicly post this memorandum on the school district’s website (if one exists);  

 supplement the information contained in this memorandum to include any 

standardized tests not specified by the Department; and 

 ensure a public discussion of the contents of this memorandum in a manner to 

be determined by the district, including discussion on the extent to which the 

standardized tests not required by state or federal law are beneficial to the 

educational process or may be eliminated to reduce over testing.  

 

The implementation of these requirements is left to local discretion to determine the 

process that best fits the needs of the district. The Department does not intend to issue 

any further guidance on the manner in which these local decisions occur. We recommend 

districts reach out to their BOCES for further guidance and/or consult with local counsel. 

https://www.engageny.org/resource/task-by-task-guidance
https://www.engageny.org/resource/appr-training-modules
https://www.engageny.org/
mailto:educatoreval@mail.nysed.gov
http://www.engageny.org/regents-regulatory-changes-subpart-30-2-expedited-materials-change-form
http://www.engageny.org/regents-regulatory-changes-subpart-30-2-expedited-materials-change-form

